Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Práce na farmách ve Velké Británii

Hodnocení uživatelů: 0 / 5

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

 

Práce na farmách patří mezi nejčastější letní brigády v Anglii. Pojďme si představit nejčastější typy prácí na farmách ve Velké Británii.

 

 

Typy prácí na farmách bez odborné kvalifikace

  • Sázení rostlin
  • Sběr ovoce/zeleniny (ručně)
  • Balení úrody (měkké ovoce, zelenina, salát)
  • Plení, rolnictví a prořezávání
  • Stavění plastových tunelů ("skleníků")
  • Zavlažovací práce
  • Vyprazdňování rašelinových pytlů a čistící práce

 

Typy prací, kde je již potřeba kvalifikace

  • Řidiči traktorů / řidiči vysokozdvižných vozíků
  • Řidiči dodávek a autobusů
  • Dozorci na poli
  • Kontroloři řádků
  • Kontroloři kvality

 

Délka pracovní doby na farmách

Délka pracovní doby na farmách závisí na počasí, úrodě a na zakázkách. Normálně budete pracovat cca od 7:30-16:30. Většinou máte během dne hodinovou neplacenou přestávku. Občas budete pracovat i 12 hodin za den a občas pokud prší třeba jen 2 hodiny. Na některých farmách musíte pracovní dobu striktně dodržovat a na některých farmách si můžete přijít a odejít z pole, kdy chcete. Většinou se pracuje 6 dnů v týdnu a 7 den máte nárok na volno, v případě vašeho zájmu můžete někdy i v neděli pracovat.

 

Mzdy

Na většině farem se jedná o mzdu úkolovou. V průměru si můžete vydělat £ 30 - £50/den. Někdy je lepší mít jistotu hodinové mzdy a někdy lze úkolovou vydělat i více.


Sběr jahod (Strawberry picking)

sber jahod sklenik

Jedna z nejčastějších a také nejnáročnějších prací, které vás mohou na farmě potkat.

Existují převážně 3 typy sběru jahod:

  • Sběr na poli – častá práce, při které sbíráte jahody většinou na kolenou po vystlaných uličkách senem. Nevýhodou této práce je, že je ovlivněna počasím. Při této práci trpíte často (než si zvyknete) bolestmi kolen a zad. Po dlouhodobějším plazení se dostaví loupání kůže na kolenou a připadáte si, jako by vám bylo sto let.
  • Sběr ve skleníku – pracuje se také na zemi, ale většinou ve větší výšce než při sběru na poli. Výhodou této práce je, že můžete pracovat i za špatného počasí, protože jste ve skleníku krytí. Hlavní nevýhodou je, že v parných dnech se pobyt zde stává velmi nepříjemným.
  • Sběr ve skleníku na stolech (on the tables - table tops) – nejpřijatelnější varianta sběru jahod, při které si nemusíte ničit kolena a záda. Jahody jsou zavěšeny na tzv. stolech (držácích) přibližně ve výši ramen. V lepších případech před sebou taháte kolečka, která jsou uzpůsobena na vození beden (trays) a v těch máte naskládaných 16 vaniček. V horších případech před sebou taháte stolek, na kterém přenášíte jahody. Pokud narazíte na špatné (přezrálé, hnilé, nakouslé) jahody, tak je utrhnete a zahazujete je pod nohy na zem.

sber jahod na stolech

Práce může být ohodnocena úkolovou či hodinovou mzdou (záleží na úrodě a farmáři). Z vlastních zkušeností můžeme říct, že někdy lze vydělat úkolovou mzdou dokonce více než hodinovou mzdou. Často mají nad vámi dozor tzv. supervizoři (také brigádníci), kteří kontrolují vaše nasbírané jahody (kvalitu - pomačkanost, zralost) nebo jestli nezapomínáte v řádku dobré jahody.

Pokud se dostanete na menší farmu, kde nejsou supervizoři (někdy si jahody dokonce osobně nahodile kontroluje farmář), do nasbíraných beden vkládáte vaše číslo, aby bylo později poznat, kdo které jahody a kolik nasbíral.

jahody stadia

Při sběru musíte být opatrní (be a gentle) a pokud možno se příliš nedotýkat jahod, abyste je nepomačkali. Na otevřenou ruku si dávejte maximálně pár kusů jahod. Pokud vám nějaká jahoda upadne, nechte ji ležet. Při sběru jahody dobře prohlížejte! Jahody trháte za stopku a pak je vkládáte do umělohmotných vaniček (punnets) a ty pak do zelených přepravek (trays). Důležité je tedy, že se jahody sbírají se stopkou! Stopka by také neměla být příliš moc dlouhá. Někdy, když už je ve skleníku málo jahod, sbíráte je do malých košíčků, do kterých vkládáte vaničky s jahodami, a ty po nasbírání pokládáte na zem a na konci je posbíráte. Na každé farmě to může být lehce odlišné, ale sbírají se červené (případně hodně růžové jahody), ne bílé, a ty se třídí podle velikosti na malé a velké. Malé jahody se většinou neprodávají, ale dělá se z nich džem. Když víte, že je budete další den zase sbírat či ob den, berte opravdu ty nejkrásnější a růžové ještě můžete nechat dozrát. Jahody je také dobré nenechávat dlouho na slunci, ale o to se nejspíše postarají vaši nadřízení. Přezrálé, suché, tmavé, plesnivé, nažrané a pomačkané tedy prostě špatné kusy vhazujte do řádku za vás, tam je zlikviduje zvěř či jiná havěť a nehnijí tak a neničí ostatní jahody v řádku. Na některých farmách je možné, že budete třídit jahody ještě podle kvality a špatné jahody půjdou do marmelády :)

sber jahod pole

Ke sběru jahod na polích doporučujeme chrániče na kolena (v nouzi pěnovku), gumáky a nepromokavé oblečení (chrániče na kolena jsou nejlepší gumové, s nimiž necítíte každý kamínek a se kterými pracují například zedníci). Také sami časem zjistíte, že je lepší pracovat s jahodami s dlouhým rukávem. Předejdete tak nesnesitelně štípajícím červeným tečkám na rukou, zvláště po ránu, kdy jsou jahodníky ještě orosené.

Jahody se sbírají od poloviny Června do konce Září, ale nejhlavnější sezóna je od začátku července do začátku srpna v závislosti na oblasti, kde se nacházíte.

Kromě sběru jahod také někdy zažijete jejich sázení. Do vysázených pytlů se poté musí zapojit zavlažovací systém (skleníky). Na konci sezóny vás také ještě může zastihnout zastřihávání jahod (po několika dnech střihání nůžkami již svoje ruce necítíte). Jahody, které sestřihnete, se ještě musí protrhat. Jedná se o velmi namáhavou práci, kdy se musíte celou dobu zohýbat. Jahodníky protrháváte podle přání farmáře (např. byste měli nechat z každého trsu 3 výhonky jahod, aby tak byly silnější.

sber jahod zavlazovaci system
V případě, že jste na farmě dříve, než začne sběr, často děláte pomocné práce typu stavění skleníků a mnohé další.

Tip: Zkušení sběrači si berou vždy na farmu nepromokavé oblečení a nákolenky (v případě, že sbírají jahody na poli)


Tip: Mnoho lidí má podrážděné ruce od jahod, nezapomeňte si přibalit do zavazadla tenké triko s dlouhým rukávem

Tip: Při sběru jahod nevkládejte jahody po jedné do kelímků, ale dejte si jich více na ruku a poté je vložte do kelímků

Tip: Jahody se vždy sbírají se stopkou!

 

Sběr malin (Raspberry picking)

sber malin

Sběr malin patří mezí méně náročnější práce, ale nemyslete si, že se nezapotíte, jsou ve sklenících. Maliny se sbírají ve stoje, takže nejvíce dostávají zabrat záda. Sběr začíná dle oblasti cca od poloviny června až do konce srpna.

I když svítí do skleníku dosti světla na to, abyste byli schopni dobře rozpoznat zralé maliny podle barvy, nezoufejte. Zralé maliny poznáte tak, že jdou lehce odtrhnout od stopky. Někteří farmáři dávají navíc radu, že pokud si nejste jistí, ochutnejte. Sbírejte takové ovoce, které byste si jako zákazníci sami vybrali. Naopak, pokud jsou maliny do fialova, jsou přezrálé a tyto rovnou házejte na zem. Proto při sběru důkladně prohlížejte maliníky, abyste nenechali zralé maliny, které by pak za den mohly přezrát.

Na jiných farmách se špatné maliny (rubbish) sbírají do kyblíků (buckets) a z těchto malin se nejčastěji vyrábí marmeláda..

Při sběru malin také často před sebou taháte železnou konstrukci (frame) do které pokládáte bedny (trays) a do nich jednotlivé vaničky (punnets).

Tip: Obzvláště v horké dny si dávejte pozor, aby se maliny nepomačkaly.

Před zahájením práce musíte najít osobu, která přiděluje jednotlivé řádky. Této osobě nahlásíte svoje identifikační číslo, které si zaznamená, aby bylo vědět, kdo který řádek sbíral. Tyto údaje si může vyžádat kontrolor (QC), který prochází mezi řádky a dbá na to, aby byl řádek správně vysbíraný, aby na keřích nezůstaly špatné maliny (rubish) apod. Někdy se na farmách udělují karty za špatné sbírání. Žlutá - mírné varování a červená karta znamená vyhození z pole.

Po nasbírání určitého množství beden (často 3) jdete s malinami na váhu. Nejčastější váhou je 275 g (v závislosti na farmě). Po navážení jdete k checkpointu (checku), kde jsou vaše maliny zkontrolovány a je zapsáno vaše nasbírané množství na jehož základě dostáváte výplatu.

sber malin detail

Další práce, která vás může na malinové farmě potkat je přivazování nových výhonků, aby je vítr nepolámal a rostly rovnoměrně vzhůru. Na konci sezóny mohou také někteří z vás prostříhávat staré či jinak poškozené výhonky maliníků.

Tip: Maliny, které nejsou ještě zralé, jdou utrhnout pouze s větší námahou


Sběr jablek (apple picking)

sber jablek 3

První prací před sběrem jablek je jejich protrhávání. Protrhávání začíná přibližně v červenci. Cílem protrhávání je odstranit ze stromů poškozené, nepěkné a malé jablka. Také se musí protrhat velké trsy jablek (tzv. banche), aby jablka měli dostatek prostoru na růst.

Protrhaný strom - malé a poškozené jablka musí na zem!

Většinou se v trsech nechávají 2-3 jablka (vše závisí na úrodě) a zbytek je shozen na zem. Při práci musíme být velmi opatrní, protože nesmíme shodit více jablek a také můžeme nalomit ostatní větve. Tato práce se provádí až do doby, něž jsou jablka zralá a může se zahájit jejich sběr. Mezi první odrůdy, které se sbírají, patří Discovery, Bramley, Cox atd.

Jabloně jsou většinou nízkého vzrůstu, sbírá se ze země a nejsou tudíž potřeba žádné žebříky či schůdky. Některé odrůdy jablek se sbírají podle velikosti (máte v ruce měřidlo, které přiložíte k jablku a pokud propadne, necháte je na stromě). Jablka, která odpovídají velikostí, utrhnete a vložíte do brašny, kterou máte přes rameno. Tato brašna má otevírání dole a po naplnění se vysype do velké bedny (bin).

Sběr jablek je nejčastěji ohodnocen úkolovou mzdou.

Datum sběru jablek záleží na odrůdě, ale nejčastěji se začíná na konci Srpna a končí se v Říjnu.

 

Sběr třešní (Cherry picking)

sber tresni 2

Sběr třešní patří k lehčím pracím, které vás mohou na farmě potkat. Ale nemyslete si, že se jedná o lehkou práci! Nejčastěji se třešně sbírají do plastových kbelíků, které máte uvázané k pasu nebo pověšené přes rameno. Určitě Vás napadá představa, jak šplháte po stromě s kbelíkem, ale zde vás vyvedeme z omylu, protože většina stromů je velmi malých, takže se skoro vše sbírá ze země. Někdy se najdou vyjimky, kdy musíte vyšplhat pár schůdků na žebřík, ale nebývá to zas tak často. Při sběru třešní doporučujeme neplnit kyblíky až po vrch, protože se vám mohou některé třešně pomačkat.

sber tresni 3

Třešně se musí sbírat se stopkou a neměly by mít na sobě tečky a nesmí být popraskané či jinak poškozené (realita je taková, že pokud byste vybíraly třešně bez teček, moc byste toho nenasbírali).

U sběru třešní bývá často supervizor (dozorce), který chodí mezi stromy a kontroluje, zdali nenecháváte na stromě ještě zralé třešně a také kvalitu těch, které zrovna sbíráte.

Pokaždé když naplníte váš kbelík, musíte jej přes ruku vysypat do připravené papírové krabice (doporučujeme si jich co nejvíce na začátku dne nabrat, aby jste nemuseli ztrácet čas a chodit si pro ně). Po naplnění více krabic (v našem případě krabice = 5,8 kg) jste je donesli na finální kontrolu vašemu supervizorovy, který je překontroloval a zvážil, případně některé vyhodil, nebo vám vrátil neplnou krabici. Každou bednu, kterou vám schválil si poznačil do bloku na jehož základě se dělalo finanční vyúčtování (v našem případě za 5,8 kg třešní 3,3 GBP, někdy když byly obzvlášť špatné stromy, tak jste dostávali hodinovou mzdu).

Některé třešně jsou ukryté pod plachtou (zde nasbíráte lepší úrodu) a některé nejsou kryté, ale je nad nimi síť, které třešně chrání proti ptákům. V nekrytých úsecích byly často špatnější a popraskanější třešně. Při sběru také musíte dávat velký pozor na to, abyste nepolámaly větve, na což bývá farmář obzvlášť alergický. Pokud se vám podaří nějakou větev utrhnout, tak ji nalámejte na malé kousky nebo někde zamaskujte.

sber tresni

Tip: Třešně se v dešti nesbírají, protože by začaly rychle hnít.

Tip: Pokud se dostanete do špatného úseku, doporučujeme vám jej rychle udělat (shodit na zem), abyste neztráceli jak čas, tak i vaše drahocenné peníze.

Tip: Od zkušeného sběrače třešní, který na sběru třešní po mnoho sezón (nasbíral za dopoledne, co jiný za celý den) jsme se dozvěděli radu jak sbírat třešně: „Musíte se dostat ke kmenu stromu a poté se k němu postavit zády a před vámi se otevře nejlepší výhled na třešně“.

Tip: Třešně se vždy sbírají se stopkou!

Poznámky:
Osobně jsme první den na sběru třešní nasbírali pouze kolem 8-10 beden, ale bylo to převážně nezkušeností a tím, že jsme se báli sbírat třešně i s malými tečkami. Později jsme zjistili, že i ty musíme sbírat, abychom vůbec něco nasbírali. Postupem času vás přestal supervizor tolik důkladně kontrolovat a sběr se stal mnohem příjemnější. Zkušenější sběrači nasbírali kolem 20 beden (maximum kolem 24). Další dny jsme se vypracovali a dostali se až na 21 beden za den. V nejlepší sezóny šlo nasbírat až 40 beden za den.

 

Sběr hrušek (Pear picking)

sber hrusek

Před sběrem hrušek se provádí podobné protrhávání jako u jablek. Sběr švestek probíhá do kyblíků, které máte zavěšené u pasu nebo přes rameno. Nejedná se o těžkou práci, ale bedny s hruškami se pomalu plní a tak může být občas práce frustrující. U hrušek si musíte dát také pozor na to, že vosy si rády v korunách stromů staví své hnízda a osobní kontakt s nimi není opravdu příjemný. U hrušek je důležitá jejich velikost, tvar a hlavně kvalita. V supermarketech nechtějí hrušky, které obsahují černé tečky. Některé z těchto poškozených hrušek jdou na výrobu tradičního anglického nápoje nazvaného cider.

 

 

Sběr švestek (Plum picking)

sber svestek 1

Jako u jablek nebo hrušek, se musí švestky také nejprve protrhávat. Sběr švestek probíhá nejčastěji do speciálních „kýblů“, které máte zavěšené u pasu. Švestky se pak opatrně přesypávají do menších bedýnek. Sběr švestek patří mezi lehčí práce. Musíte zde dávat pozor na to, abyste sbírali dostatečně zralé švestky. Výhodou této práce je také, že nejste celý den na slunci, protože se různě proplétáte pod korunou stromů.

Důležitá je barva a měkkost švestek


Sběr chřestu (Asparagus)

chrest sber Anglie

Chřest se sbírá do malých košíků a musí se opatrně co nejvíce u země odříznout. Poté co naplníte příruční košík nebo projdete řádek, tak jeho obsah vyprázdníte do větších beden. Tato práce je velmi namáhavá, protože se neustále hrbíte a snažíte se chřest odříznout co nejhlouběji. K této práci se hodí tenké rukavice, protože se často stává, že se poraníte o staré uschlé výhonky, které jsou velmi ostré. Musíme říct, že sběr, ve dny kdy na vás svítí slunce, není zrovna nejpříjemnější. Často jsme si museli dát po dokončení řádku na poli krátkou přestávku, protože tato práce byla jedna z nejnamáhavějších, které jsme na farmě zažili.

Zajímavé také na tom bylo, že chřest roste opravu rychle, když jste jeden den většinu posbírali, další den se zde objevily další velké výhonky.

Poté co se všechen chřest (určitá velikost) posbíral, tak někteří vyvolení dělali další, ale již jednoduchou práci a to omývání chřestu a jeho zařezávání do určité velikosti.

Nejnamáhavější částí byl poslední sběr, kdy se musely z pole posbírat všechny velikosti chřestu.

Tip: Chcete-li sbírat chřest rychleji, tak si v řádku neustále neklekejte a pracujte shrbení ve stoje (počítejte, ale s bolestí zad)

 

Nejnovější inzeráty

Poslední diskuze

  • Nejsou žádné příspěvky k zobrazení.